Meer echtscheidingsaanvragen vanwege nieuwe partneralimentatie regeling

Deze maand komen er meer echtscheidingsaanvragen binnen dan normaal deze tijd. Dit heeft te maken met de nieuwe regels voor partneralimentatie die in 2020 ingaan. De maximale duur van partneralimentatie gaat van 12 jaar naar maximaal 5 jaar per 1 januari 2020.

December normaal rustig

Veel mensen die recht hebben op partneralimentatie willen nog gebruik maken van de oude regel. Zo wordt er gebruik gemaakt van het recht op 12 jaar alimentatie. Normaal is december een maand waarin de minste scheidingen worden aangevraagd. Dit heeft te maken met het feit dat de meeste stellen het tot na de feestdagen willen rekken. De stellen zien deze periode als een periode om het toch nog te proberen, of juist voor de kinderen nog mooie feestdagen creëren.

Nieuwe regeling zorgt voor meer echtscheidingsaanvragen

De nieuwe regeling betekend dat de partner die recht heeft op alimentatie, dit minder lang ontvangt. De alimentatie is bedoeld voor het levensonderhoud van de partner die minder tot geen inkomen heeft. Momenteel staat vast dat de partner die het meeste verdiend maximaal 12 jaar het inkomen aanvult van de andere partner.

Uitzonderingen op de nieuwe regels

Op de nieuwe regeling zijn een aantal uitzonderingen

  • Mensen die geboren zijn voor 1 januari 1970 en langer dan 15 jaar getrouwd zijn hebben recht op 10 jaar alimentatie.
  • Bij partners die gezamenlijk kinderen hebben onder de 12 jaar, houdt de ex-partner recht op 12 jaar alimentatie tot het jongste kind 12 jaar is.
  • Na een huwelijk van minimaal vijftien jaar, waarbij de alimentatieontvanger de AOW-leeftijd binnen tien jaar na de scheiding bereikt, heeft hij of zij tien jaar recht op alimentatie tot aan de AOW leeftijd net een maximum van tien jaar.
  • De rechter behoudt bij gecompliceerde gevallen het laatste woord. Dit heeft te maken met de hardheidsclausule. En de mogelijkheid tot 12 jaar alimentatie blijft bestaan.

Mediator helpt goede afspraken maken

Laat de mediator een alimentatieberekening maken, die een richtlijn kan zijn voor jullie verdere afspraken. Over partneralimentatie kunnen jullie in goed overleg afspraken maken. Dat kan door middel van online scheiden of door een mediator van Q Scheidingsadviseurs in te schakelen.

Gratis Intake gesprek

Q Scheidingsadviseurs biedt jullie een gratis intakegesprek aan.

  • Gratis Intake
  • 7 dagen per week bereikbaar
  • Voordelige en vaste tarieven
  • Landelijk kwaliteitsnetwerk

Gratis oriëntatiegesprek aanvragen Bel nu, gratis intake! 085-0012808
 

 

 

 

 

 

 

Reviews

Gemiddelde score 5. Aantal stemmen 5.

Geen stemmen tot nu toe! Wees de eerste beoordeling.

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Plaats een reactie