Nieuwe regelgeving bij internationale scheiding

Gaan jullie scheiden en hebben jullie tijdens jullie huwelijk in het buitenland gewoond of hebben jullie een buitenlandse nationaliteit, dan spreken we over een internationale scheiding en is een nieuwe Europese verordening geldig. Dit heeft alleen betrekking op het huwelijksvermogensrecht, en regelt of de scheiding onder Nederlandse wet valt, of dat een buitenlands systeem geldig is.

Vanaf 29 januari 2019 is deze Europese Verordening over huwelijksvermogensrecht van kracht, en wordt toegepast door rechters in de lidstaten van de Europese Unie als er sprake is van een internationale scheiding.

Wanneer heb je een internationale scheidingszaak?

We spreken over een internationale scheidingszaak wanneer jullie een buitenlandse nationaliteit hebben of wanneer jullie direct na het huwelijk in het buitenland zijn gaan samenwonen.

Over welk recht hebben we het?

De rechter zal eerst kijken of zij bevoegd zijn om de zaak te mogen behandelen. Een Nederlandse rechter mag niet standaard Nederlands recht toepassen.

Gemeenschap van goederen of niet

De verordening waar we in dit artikel over schrijven gaat alleen over huwelijksvermogensrecht. Er wordt dus gekeken of de Nederlandse wet en de algehele gemeenschap van goederen of beperkte gemeenschap van goederen hieronder vallen of een ander buitenlands systeem. In het buitenland scheiden kan het zomaar andere gevolgen hebben. Let wel op alimentatie valt hier niet onder.

Wat betekent de nieuwe verordening?

De verordening geeft aan dat het volgende recht geldt:

  • van het land waar jullie je eerste gezamenlijke verblijfplaats hadden na het in huwelijk treden;
  • ontbreekt de gezamenlijke verblijfplaats dan is het recht van gezamenlijke nationaliteit binnen het huwelijk geldig. Een nationaliteit mag dan maar, heb je er meerdere dan is het niet meer geldig;
  • ontbreken bij jullie beide bovengenoemde punten dan geldt het recht van het land waar jullie de nauwste band mee hadden op het moment van jullie huwelijk.

Wanneer is dit van toepassing?

Als jullie op of na 29 januari 2019 in het huwelijk zijn getreden. Of als jullie voor deze datum al getrouwd waren maar nog geen rechtskeuze hebben gemaakt, dan gelden deze nieuwe regels. Voor de huwelijken voor deze datum geldt het Haagse Huwelijksvermogensverdragen uit 1978. Twijfel je waar je onder valt, laat het dan altijd eerst uitzoeken.

Gratis Intake gesprek

Q Scheidingsadviseurs biedt jullie een gratis intakegesprek aan.

  • Gratis Intake
  • 7 dagen per week bereikbaar
  • Voordelige en vaste tarieven
  • Landelijk kwaliteitsnetwerk

Gratis oriëntatiegesprek aanvragen Bel nu, gratis intake! 085-0012808

Reviews

Gemiddelde score 5. Aantal stemmen 3.

Geen stemmen tot nu toe! Wees de eerste beoordeling.

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Plaats een reactie