Wat is een scheiding van tafel en bed?

Scheiden van tafel en bed is een bijzondere vorm van scheiden. Jullie huwelijk blijft bestaan, maar jullie zullen gescheiden gaan wonen. Dit betekent dat alle rechten en plichten van het huwelijk blijven bestaan. Het scheiden van tafel en bed kan financiële voordelen met zich meebrengen. In dit artikel lees je meer over wat scheiden van tafel en bed met zich mee brengt.

Reden voor een scheiding van tafel en bed

De drie belangrijkste redenen om voor deze manier van scheiden te kiezen zijn;

  • Financiële redenen
  • Geloofsovertuiging
  • Samenwonen onmogelijk is geworden

Wat is een scheiding van tafel en bed?

Bij deze manier van scheiden, blijven jullie voor de wet getrouwd, maar zullen jullie gescheiden van elkaar leven. Omdat de Nederlandse wet het niet meer verplicht stelt voor gehuwden om samen te wonen, komt deze vorm van scheiden steeds minder voor.

Waarom een scheiding van tafel en bed?

Voor een scheiding van tafel en bed wordt gekozen  als dit financieel gunstiger is. Maar samen onder één dak wonen niet meer haalbaar is. Jullie leven dan apart,  maar zijn voor de wet getrouwd. De gemeenschap van goederen wordt omgezet naar huwelijkse voorwaarden. waarna jullie hierna beide je eigen inkomen, vermogen en schulden. Jullie blijven elkaars nabestaande dus het nabestaandenpensioen loopt gewoon door. En het opgebouwde ouderdomspensioen mag worden verdeeld.

Hoe regel je een scheiding van tafel en bed?

Een scheiding van tafel en bed regel je net als een een officiële scheiding. De rechter zal een uitspraak doen. Hierbij wordt gekeken of de situatie duurzaam is ontwricht. Kort gezegd; jullie kunnen niet langer samenleven.

Gezamenlijke kinderen

Hebben jullie samen kinderen? Dan moet er ook in deze situatie van scheiden een ouderschapsplan worden opgesteld. 

Alles rond, en nu?

Na jullie scheiding blijft de onderhoudsplicht naar elkaar bestaan. Omdat jullie voor de wet nog altijd getrouwd zijn, is opnieuw trouwen met een ander niet mogelijk. Het is wel verstandig om na de scheiding van tafel en bed een hypotheekadviseur naar jullie hypotheek te laten kijken, deze komt ook te veranderen.

Wanneer jullie het huwelijk toch officieel willen ontbinden, dan moet dit ook weer via de rechter gebeuren. 

Mediator

Laat jullie scheiding regelen met behulp van een mediator, ook bij een scheiding van tafel en bed moeten er goede afspraken gemaakt worden. Met een scheiding in goed overleg voorkom je conflict, gedoe en stress. Bovendien is online scheiden met een mediator veel goedkoper en sneller geregeld. 

Gratis Intake gesprek

Q Scheidingsadviseurs biedt jullie een gratis intakegesprek aan.

  • Gratis Intake
  • 7 dagen per week bereikbaar
  • Voordelige en vaste tarieven
  • Landelijk kwaliteitsnetwerk

Gratis oriëntatiegesprek aanvragen Bel nu, gratis intake! 085-0012808

Reviews

Gemiddelde score 5. Aantal stemmen 1.

Geen stemmen tot nu toe! Wees de eerste beoordeling.

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Plaats een reactie