Eenzijdige scheiding

Eenzijdige scheiding: wat is een eenzijdig verzoek tot echtscheiding?

Een scheiding is een emotionele zware tijd, die nog heftiger kan worden wanneer maar een van de partners die scheiding wil inzetten. Dit wordt een eenzijdige scheiding genoemd. Dit proces van scheiden verloopt anders dan een scheiding waar beide partners achterstaan.

Wat is een eenzijdige scheiding?

Wanneer een van jullie beide besluit te gaan scheiden, spreken we van een eenzijdige scheiding. Vaak weet de partner niet dat er een scheiding ingezet gaat worden. Jullie zullen beide een eigen advocaat in de hand moeten nemen. De kans dat jullie gezamenlijk de scheiding in goed overleg kunnen regelen is vrij klein. Er is dan ook een groot risico op een vechtscheiding met alle bijbehorende, negatieve gevolgen. De scheiding kan bijvoorbeeld niet worden geaccepteerd door de andere partner. Hierdoor kan het nog een heel lastig procedure worden, zeker als de ander niet wil meewerken. Samen met je eigen advocaat kun je de scheiding in gang zetten. 

Wanneer maak je gebruik van een eenzijdige scheiding?

Jullie huwelijk loopt niet lekker, maar samen erover praten is niet mogelijk. Hierdoor is er geen mogelijkheid tot het oplossen van problemen. Dan kan soms een scheiding de enige optie zijn. Maar hoe regel je dit als er geen communicatie plaatsvindt. Dan kan een eenzijdige scheiding een optie zijn. Dit betekend dat je zonder instemming van je partner de scheiding gaat aanvragen. Hiervoor heb je een eigen advocaat nodig. 

Wat gebeurt er bij een eenzijdige scheiding?

Net als bij een gezamenlijke scheiding, dient de advocaat het verzoek tot echtscheiding in. Doordat de partner hier niets van weet, verloopt de aanvraag anders. De partner krijgt binnen 14 dagen na het indienen een kopie van de aanvraag thuisbezorgd door een deurwaarder.In sommige gevallen gaat de partner alsnog akkoord met de scheiding.

Verweer: binnen zes weken bezwaar partner

Indien de partner niet akkoord gaat met de scheiding, kan er verweer gemaakt worden. Om dit te doen moet hij of zij een advocaat in de hand nemen die binnen 6 weken een bezwaar indient tegen het verzoekschrift. Er kunnen twee soorten verweer gevoerd worden:

  • Ontkenning dat het huwelijk duurzaam is ontwricht
  • Er worden voorwaarde gesteld voor het akkoord gaan met de scheiding; de scheiding mag dan niet worden uitgesproken voordat er maatregelen genomen zijn.

Verweer kan ook worden gevoerd wanneer je het niet eens bent met de voorgestelde afspraken. De rechter neemt het verweer mee in de uiteindelijke beslissing omtrent het verzoek tot echtscheiding.

De uitspraak

Wanneer de rechtbank alle benodigde stukken heeft ontvangen, wordt er een datum voor zitting gepland. Beide partners zijn niet verplicht om naar de zitting te komen, maar uiteraard is dit wel beter. In de rechtbank aanwezig zijn heeft wel de voorkeur, dit is het enige moment om met de rechter in contact te komen en jouw keuze te onderbouwen. Na de zitting zal er een beslissing genomen worden, dit is schriftelijk vastgelegd en wordt de beschikking genoemd.  De beschikking moet hierna nog worden ingeschreven in de burgerlijke stand, en de scheiding is rond.

Eenzijdige scheiding aanvragen

Met een scheiding in goed overleg voorkom je conflict, gedoe, stress en een vechtscheiding. Lukt het echt niet om de scheiding gezamenlijk te regelen, vraag dan een eenzijdig de scheiding aan. 

Gratis Intake gesprek

Q Scheidingsadviseurs biedt jullie een gratis intakegesprek aan.

  • Gratis Intake
  • 7 dagen per week bereikbaar
  • Voordelige en vaste tarieven
  • Landelijk kwaliteitsnetwerk

Gratis oriëntatiegesprek aanvragen Bel nu, gratis intake! 085-0012808
 

Reviews

Gemiddelde score 5. Aantal stemmen 1.

Geen stemmen tot nu toe! Wees de eerste beoordeling.

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Plaats een reactie