Checklist scheiden of uit elkaar gaan: waar begin je en wat moet je regelen?

Jullie hebben besloten om te gaan scheiden, maar nu? Waar begin je?! Met behulp van een handige checklist scheiden en een goed stappenplan is de kans dat je iets vergeet vrij klein, en zorg je voor minder spanningen in een toch al moeilijke tijd.

1. Jullie gezamenlijke huis

Hebben jullie een gezamenlijk huurhuis of koophuis. Voor beide gelden er andere regels:

Koophuis.
Hierbij hebben jullie verschillende mogelijkheden. Wil een van jullie hier blijven wonen dan moet de ander uitgekocht worden. Dit moet uiteraard wel financieel mogelijk zijn. Hierbij kun je advies vragen van een onafhankelijke hypotheekadviseur. De adviseur kan je helpen bij het regelen van ontslag van hoofdelijke aansprakelijkheid hypotheek.

Willen jullie geen van beide in de gezamenlijke woning blijven wonen, dan zal het huis verkocht moeten worden. Als jullie huis verkocht is, wordt de hypotheek afgelost. Dit kan of met overwaarde (het huis levert meer op dan het heeft gekost) of met een restschuld (het huis levert minder op dan het heeft gekost) 

Huurhuis
Hebben jullie een gezamenlijk huurhuis en wil een van jullie erin blijven wonen? Dan moet er gekeken worden of dit financieel haalbaar is. Jullie financiële positie veranderd na de scheiding, dit kan door partneralimentatie en/of kinderalimentatie. 

Kan geen van beide in de woning blijven dan moet er gezocht worden naar twee andere woningen. Houd er rekening mee dat verhuizen ook geld kost.

Komen jullie er samen niet uit dan bepaald de rechter wie er mag blijven wonen.

2. Alimentatie

Onder alimentatie vallen twee soorten; kinderalimentatie en partneralimentatie;

Kinderalimentatie is een financiële regeling voor de verzorging en opvoeding van jullie kind(eren). Dit geldt voor kinderen tot 21 jaar. Hebben jullie kinderen tussen de 18 en 21 jaar die werken of studiefinanciering ontvangen dan kan dit invloed hebben op de hoogte van de kinderalimentatie.

Partneralimentatie wil zeggen dat wanneer een van de twee niet voldoende financiële inkomsten heeft voor zijn of haar eigen levensonderhoud, de andere partner na de scheiding verplicht bijdraagt aan de inkomsten.
Deze vorm van alimentatie komt steeds minder voor omdat beide partners werken en in de eigenlevensonderhoud kunnen voorzien

3. De kinderen

Hebben jullie gezamenlijk minderjarige kinderen ? Dan moet alles uiteraard in het voordeel van het kind(eren) geregeld worden. De kinderen moeten zo min mogelijk last van de scheiding hebben. Dit is uiteraard per kind verschillend en reageert anders dan een ander kind.
De leeftijd van de kinderen speelt ook mee, of de kinderen moet verhuizen en of jullie als ouders op goede voet zijn. Belangrijk is ook dat jullie afspreken of er een goede omgangsregeling komt of dat jullie kiezen voor co-ouderschap.

Verplicht ouderschap
Indien jullie minderjarige kinderen hebben, zijn jullie verplicht om gezamenlijk een ouderschapsplan op te stellen. In dit plan over hoe jullie als ouders de scheiding organiseren, komen onder andere de volgende onderwerpen aan de orde;

  • Hoe jullie de zorg en opvoeding verdelen en hoe de omgang met de kinderen wordt geregeld
  • Hoe jullie elkaar op de hoogte houden over belangrijke zaken rondom de kinderen
  • Hoe de verzorging en opvoeding worden gefinancierd

4. Lage kosten rondom de scheiding

De scheiding kost al genoeg aan energie en verdriet, daarom is het fijn als de financiële kosten laag kunnen blijven. Een verstandig keuze is om dan gebruik te maken van de mogelijkheid van online scheiden. Door er zoveel mogelijk samen uit te kunnen komen, bespaar je een hoop geld. Hebben jullie toch een paar punten dan kunnen jullie een mediator in de hand nemen. Deze persoon help bij het bemiddelen op de punten waar jullie samen niet uit komen.
Indien het echt een vechtscheiding word dan zullen jullie beide een advocaat in de hand moeten nemen, echter neemt dit een hoop kosten met zich mee.

5. Je pensioen

De kans dat je ex-partner recht heeft op de helft van je pensioen is groot. Indien jullie  voor het huwelijk hebben laten vaststellen dat de ander er geen recht op heeft dan geldt dat na de scheiding.
In de echtscheidingsconvenant kunnen jullie vast laten zetten als jullie het anders willen. Belangrijk is om dit te onderzoeken en op te vragen bij het pensioenfonds.

6. Gezamenlijke bankrekeningen

Hebben jullie gezamenlijke bankrekeningen? Kijk dan of jullie deze willen opzeggen of dat een van de twee deze gaat gebruiken. Dit is te regelen bij de bank waar jullie de rekeningen hebben lopen.

7. Gezamenlijke spullen verdelen

Al jullie gezamenlijke spullen zullen moeten worden verdeeld. Het is verstandig om een lijst op te stellen, met alle spullen en wie wat meeneemt, handig is om de waarde van de spullen erbij te zoeken. Persoonlijke bezittingen maar wel in het huwelijk gekocht vallen buiten deze lijst. Denk aan kleding, sieraden ed. Willen jullie dit los van elkaar bepalen. Neem dan ieder een lijst en schrijf erachter of je dit wel of niet wil. Leg later de lijst naast elkaar en kijk wat er overeen komt. Komen jullie er samen niet uit dan zal een mediator van pas komen.

9. Wie kan jullie het beste helpen?

Een advocaat heb je bijna altijd nodig in de scheiding. Een mediator zou een heleboel kunnen regelen, daarachter zit een advocaat, alleen heb je daar zelf geen contact mee.
Daarnaast krijg je misschien te maken met een notaris, makelaar en hypotheekadviseur. 

Kijk rustig naar wat je daadwerkelijk nodig heb en wie het beste bij jou past. Je gevoel moet er goed bij zijn. Hierdoor kun je fouten voorkomen, die uiteindelijk veel geld kunnen kosten. Een vechtscheiding kan voorkomen worden met hulp van de juiste personen.

10. Controleer al jullie andere verzekeringen.

Loop alle verzekeringen na en controleer de dekking, dit kan door contact op te nemen met je verzekeraar of tussenpersoon. Let er ook goed op op wie zijn of haar naam de verzekeringen zijn afgesloten.

11. Overlijdensrisicoverzekering controleren

Controleer of jullie overlijdensrisicoverzekering af te kopen is of dat deze beter door kan lopen. Dit heeft beide waarschijnlijk consequenties op de inkomsten belasting. Informeer hier goed naar.

12. De belastingdienst

Jullie fiscale situatie verandert door de scheiding. Jullie zijn hierna geen fiscale partners meer. Een belastingadviseur zou hierbij advies kunnen geven en zorgen dat de belastingpapieren juist worden ingeleverd bij de aangifte.

Mediator

Laat jullie scheiding regelen met behulp van een mediator, en voorkom dat jullie iets vergeten tijdens de scheiding. Met een scheiding in goed overleg voorkom je conflict, gedoe en stress. Bovendien is scheiden met een mediator veel goedkoper en sneller geregeld. 

Gratis Intake gesprek

Q Scheidingsadviseurs biedt jullie een gratis intakegesprek aan.

  • Gratis Intake
  • 7 dagen per week bereikbaar
  • Voordelige en vaste tarieven
  • Landelijk kwaliteitsnetwerk

Gratis oriëntatiegesprek aanvragen Bel nu, gratis intake! 085-0012808
 

 

 

 

Reviews

Gemiddelde score 0. Aantal stemmen 0.

Geen stemmen tot nu toe! Wees de eerste beoordeling.

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Plaats een reactie