Scheidingspapieren aanvragen

Als jullie hebben besloten om te gaan scheiden, gaan jullie niet alleen emotioneel, maar ook zakelijk gezien uit elkaar. Alle juridische banden die jullie samen hebben, worden verbroken, dus ook jullie rechten en plichten die het huwelijk of geregistreerd partnerschap met zich meebracht. In dit artikel lees je meer over hoe je de scheidingspapieren kunt aanvragen en wat er allemaal bij komt kijken.

Papierwerk

Bij het aanvragen van scheidingspapieren en beëindigen van jullie huwelijk komt veel papierwerk kijken. Denk aan het echtscheidingsconvenant, echtscheidingsverzoek, ouderschapsplan en de echtscheidingsbeschikking. Uiteraard is dit nog maar een klein deel van het papierwerk. Door een verzoekschrift bij de rechtbank in te dienen, wordt de scheiding in gang gezet.  Dit moet gebeuren door een advocaat. Een scheiding kan zowel eenzijdig als in overleg met je partner worden ingediend. Steeds vaker kiezen stellen voor online scheiden. Dat is een goedkope mogelijkheid om uit elkaar te gaan.

Scheidingspapieren aanvraag regelen

We spreken vaak over de scheidingspapieren aanvragen, maar in feite is dit het zogenaamde verzoekschrift. In het verzoekschrift staan diverse gegevens zoals die van  jullie persoonlijk en eventuele kinderen die jullie samen hebben. Wanneer jullie gezamenlijk kinderen hebben, komt hierbij ook het ouderschapsplan. Hierin worden alle afspraken omtrent de kinderen in gezet, zodat jullie na de scheiding precies weten wat er met de kinderen gebeurt. Jullie als ouders bepalen wat er in komt te staan, maar wel zijn er verplichte onderdelen, zoals alimentatie en de verdeling van de zorg en opvoeding.

Aan het verzoekschrift kan ook nog een echtscheidingsconvenant worden toegevoegd. In dit document staan jullie gemaakte afspraken wanneer er bijvoorbeeld sprake is van partneralimentatie, de financiële afspraken over bijvoorbeeld jullie hypotheek en eventueel de verdeelde woning en inboedel. 

Een echtscheidingsconvenant is een contract tussen jou en je ex-partner. Wanneer de rechter jullie gemaakte afspraken goedkeurt, moeten jullie dit naleven. Gebeurt dit niet dan kunnen jullie elkaar hierop aanspreken. Het staat tenslotte zwart op wit en jullie hebben hier beide voor getekend.

Indienen van de scheidingspapieren

Wanneer alle papieren rondom de scheiding zijn opgemaakt, en jullie je er beide in kunnen vinden, worden de papieren naar de rechtbank gestuurd. De rechter beslist dan over jullie scheiding. De scheiding is dan snel geregeld. Wel moet de scheiding nog officieel gemaakt worden bij de burgerlijke stand. Kort gezegd, de scheiding moet nog worden ingeschreven in het register. Dit moet binnen zes maanden gebeuren, anders blijven jullie voor de wet getrouwd.

Scheidingspapieren aanvragen

Willen jullie de scheiding aanvragen en in gang zetten, vraag dan de scheidingspapieren aan.

Gratis Intake gesprek

Q Scheidingsadviseurs biedt jullie een gratis intakegesprek aan.

  • Gratis Intake
  • 7 dagen per week bereikbaar
  • Voordelige en vaste tarieven
  • Landelijk kwaliteitsnetwerk

Gratis oriëntatiegesprek aanvragen Bel nu, gratis intake! 085-0012808
 

Reviews

Gemiddelde score 5. Aantal stemmen 2.

Geen stemmen tot nu toe! Wees de eerste beoordeling.

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Plaats een reactie