Scheiden met een mediator, wat is een mediator, en wat doet een mediator?

Een mediator wordt ook wel een echtscheidingsbemiddelaar genoemd. De mediator biedt begeleiding van de gesprekken tussen beide partijen en regelt alle formele zaken. Een mediator is een derde onpartijdige persoon die de echtscheiding begeleidt. Samen wordt er gewerkt om goede afspraken te maken. De mediator bemiddelt hierbij in het belang van beide partijen, en dat de afspraken voor beide partijen zo voordelig mogelijk zijn. Een mediator weet ook wat er allemaal moet gebeuren. Scheiden met behulp van een mediator zorgt ervoor dat je op een rustige en vriendelijke manier kan scheiden.

Wanneer kun je gebruik maken van een mediator?

Mediation heeft te maken met vertrouwen en vrijwillige deelname. Beide partners moeten achter de scheiding staan en/of de hulp van een mediator. Net als bij een advocaat is alles wat er besproken wordt vertrouwelijk. Hebben jullie gezamenlijk kinderen dan is het voor hen heel prettig als jullie op een goede manier met elkaar kunnen omgaan. Zowel tijdens als na de scheiding. Door gebruik te maken van een mediator kunnen jullie elkaar meer leren begrijpen, door middel van communiceren. Bij een mediator bespreken jullie met elkaar wat de beste oplossingen zijn. De lijnen zijn erg kort, en de kans op escalatie is klein doordat je onder begeleiding van de mediator direct kan reageren. Doordat er veel gesproken wordt, is de kans op een vechtscheiding heel klein.

Hoe werkt mediation bij een echtscheiding?

Een mediator een neutrale derde persoon, die geen partij kiest maar opkomt voor de belangen van beide (ex) partners en de kinderen. Jullie krijgen beide de kans om je verhaal te doen en naar elkaar te luisteren. De mediator zal hier niet over oordelen, maar stuurt jullie aan, en laat de scheiding eerlijk verlopen. Op deze manier wordt duidelijk welke belangen jullie beide hebben.
De mediator helpt jullie bij het maken van afspraken. Hier zullen jullie wel beide achter moeten staan. Daarnaast let de mediator erop dat jullie niets vergeten, en draagt mogelijke oplossingen voor. De voor- en nadelen van jullie keuzes komen aan bod, en er wordt gelet op de juridische aspecten. 

Waar vind je de juiste mediator?

Belangrijk is dat de mediator gespecialiseerd is in echtscheidingen.Wanneer je de juiste mediator gevonden denkt te hebben is het belangrijk dat hij/zij zowel emotionele achtergronden van de scheiding verduidelijkt als de zakelijke en juridische. Q Scheidingsadviseurs heeft een breed netwerk van gespecialiseerde echtscheidingmediators, die door het hele land werkzaam zijn. 

Wat kost een echtscheiding via een mediator?

De mediator  vraagt vaak een uurprijs. Bij Q Scheidingsadviseurs bieden we totaal pakketprijzen aan voor mediation. Indien jullie recht hebben op rechtsbijstand dan regelen wij dit ook voor jullie.

Duur van een echtscheiding via mediation?

Een mediator kan na de eerste gesprekken een indicatie geven over hoe lang de procedure gaat duren. Dit is een indicatie en kan dus later wijzigen naar meer of minder afspraken. Uiteraard hebben jullie ook een stem in dit geval. Indien jullie lang willen praten om tot een oplossing te komen of juist zo snel mogelijk willen scheiden, kan dit allemaal. 

De gemaakte afspraken

Wanneer alle afspraken aan bod zijn gekomen, worden deze opgesteld in het echtscheidingsconvenant. Jullie zullen dit rustig moeten doorlezen, en als je het ermee eens bent ondertekenen. Besef wel goed dat dit bindende afspraken zijn, die na de scheiding nageleefd moeten worden.
Wanneer jullie beide het document hebben ondertekend, gaat deze naar de rechter. De rechter zal het echtscheidingsconvenant beoordelen. Wanneer de rechter akkoord gaat met de afspraken, is jullie scheiding bijna afgerond. De mediator heeft daarna nog wat formaliteiten te regelen.

Is er dan geen advocaat nodig bij een echtscheiding?

Bij een scheiding heb je altijd een advocaat nodig. Een advocaat is de enige die de scheiding bij de rechtbank kan indienen. Een mediator werkt altijd samen met een advocaat, maar regelt alle zaken rondom de scheiding. De advocaat dient enkel de stukken in bij de rechtbank, jullie zullen hiermee niet in contact komen. 

Mediator

Laat jullie scheiding regelen met behulp van een mediator, en voorkom een vechtscheiding. Met een scheiding in goed overleg voorkom je conflict, gedoe en stress. Bovendien is scheiden met een mediator veel goedkoper en sneller geregeld. 

Gratis Intake gesprek

Q Scheidingsadviseurs biedt jullie een gratis intakegesprek aan.

  • Gratis Intake
  • 7 dagen per week bereikbaar
  • Voordelige en vaste tarieven
  • Landelijk kwaliteitsnetwerk

Gratis oriëntatiegesprek aanvragen Bel nu, gratis intake! 085-0012808

Reviews

Gemiddelde score 4.5. Aantal stemmen 2.

Geen stemmen tot nu toe! Wees de eerste beoordeling.

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Plaats een reactie