De scheiding vertellen aan jullie kinderen

Een scheiding is moeilijk. Voor de een meer dan voor de ander. Bij partners die gaan scheiden met kinderen zijn er meer emoties. Jaarlijks scheiden ongeveer tussen de 70.000 en 80.000 mensen.  Bij deze scheidingen zijn er jaarlijks 70.000 kinderen betrokken waarvan de helft minderjarig is. Voor deze kinderen is een scheiding een ingrijpende gebeurtenis. Ze gaan minder presteren op school en voelen zich verantwoordelijk voor de situatie.

Om de scheiding voor de kinderen zo goed mogelijk te laten verlopen, is het van belang, dat jullie samen een mediator in de hand nemen. De mediator staat neutraal in de scheiding en behartigd de belangen van jullie maar vooral die van de kinderen.

De kinderen op de hoogte stellen van de scheiding

Belangrijk is dat jullie het niet ‘even’ vertellen, omdat een van de partners boos is op de ander. Vertel het de kinderen pas als jullie beide 100% zeker weten dat de scheiding definitief doorgezet gaat worden. Doe dit samen en laat de kinderen het weten voordat jullie de rest van de wereld hierover inlichten.

Neem er samen een dag voor en vertel het het liefst vroeg op de dag. Belangrijk is dat jullie kinderen jullie blijven zien als gezin. Daarom zouden jullie er goed aan doen om de rest van de dag samen te blijven.

Bij het vertellen is het belangrijk dat jullie uitleggen dat de scheiding niet door de kinderen komt, en jullie beide veel van de kinderen houden en dat dat altijd zal blijven. 

Kijk bij het vertellen ook naar de levensfase van het kind. Een peuter zul je het anders vertellen dan een puber.  Probeer tijdens het vertellen elkaar niet af te vallen, in de ogen van jullie kinderen blijven jullie papa en mama. Daarnaast is het belangrijk om niet al te emotioneel te zijn, de kinderen mogen best jullie verdriet zien, maar tot een bepaalde grens. Bespreek van te voren samen met je ex partner hoe jullie het gaan aanpakken.

Punten om rekening mee te houden

Ieder kind is anders maar naast de ontwikkeling spelen en meerder factoren een rol. Met het vertellen van de scheiding is het goed om rekening te houden met:

  • Zit het kind lekker in zijn vel?
  • Hoe reageren jij en je partner op de scheiding, zitten jullie op een lijn of verwikkeld in een vechtscheiding?
  • Heeft het kind naast jullie als ouders, nog andere mensen die van grote steun kunnen zijn?
  • Geeft de scheiding rust in huis?
  • Komt er na de scheiding een verhuizing aan of blijft het kind op zijn eigen vertrouwde plek wonen?

Belangrijk is om samen over deze punten na te denken. Op deze manier kunnen jullie grote problemen voorkomen.

Mediator

Komen jullie er samen niet uit, dan is het verstandig om van te voren te overleggen met een mediator. De mediator zal jullie vertellen hoe jullie dit het beste samen kunnen aanpakken.

Gratis Intake gesprek

Q Scheidingsadviseurs biedt jullie een gratis intakegesprek aan.

  • Gratis Intake
  • 7 dagen per week bereikbaar
  • Voordelige en vaste tarieven
  • Landelijk kwaliteitsnetwerk

Gratis oriëntatiegesprek aanvragen Bel nu, gratis intake! 085-0012808
 

Reviews

Gemiddelde score 5. Aantal stemmen 1.

Geen stemmen tot nu toe! Wees de eerste beoordeling.

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Plaats een reactie