Kan ik na mijn scheiding in mijn huis blijven wonen?

Een scheiding is een hele vervelende gebeurtenis. Als u dan ook nog eens uw huis moet verlaten, wordt het alleen maar erger. De grote vraag die dan door uw hoofd blijft gaan is: kan ik in mijn huis blijven wonen? Voor iedereen is het antwoord hierop anders. De mediators van Q Scheidingsadviseurs kunnen u hier het juiste antwoord op geven met oog op uw situatie.

Het kan voor u heel fijn zijn om in uw eigen huis te blijven wonen, bijvoorbeeld voor de kinderen. Zo hoeven de kinderen niet te verhuizen en blijven ze in de eigen omgeving. Daarnaast scheelt het tijd. U hoeft niet te zoeken naar een nieuw huis en de eventuele inboedel. Als u getrouwd bent in gemeenschap van goederen dan betaald u geen overdrachtsbelasting.

Scheiden en de huidige woning

Om in het huis na de scheiding te blijven wonen, is het allereerst belangrijk te weten of er voldoende inkomen aanwezig is, om de hypotheek zelf te kunnen betalen. Een hypotheekadviseur kan hier duidelijkheid over geven. Indien dit mogelijk is en u wilt de hypotheek oversluiten op uw naam, dan zal uw ex-partner uit de hoofdelijke aansprakelijkheid moeten worden ontslagen. Hierbij kijken ze opnieuw naar uw inkomen, net als bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek. Hierbij komen regels kijken waar de adviseur zich aan moet houden, met als gevolg dat de hypotheek vaak duurder wordt. Een hypotheekverstrekker mag een uitzondering maken, de zogenoemde `explain regeling` op de regels.

Het krijgen van partneralimentatie wordt als inkomen gezien. Hiermee kunt u een hogere hypotheek krijgen. De hoogte hiervan speelt mee of u in het zelfde huis kan blijven wonen. Betaald u partneralimentatie dan word dit gezien als een verplichting, met als gevolg dat u een minder hoge hypotheek kunt krijgen.

Daarnaast moet u uw ex-partner een uitkoopsom betalen als het huis overwaarde heeft, als u er in blijft wonen. De uitkoopsom is de helft van het verschil tussen de waarde van het huis en de hypotheekschuld. Bij een onderwaarde van het huis krijgt u juist geld van uw ex-partner. 

Wilt u na de scheiding in het huis wonen, maar heeft u er niet de financiële middelen voor dan zullen jullie de woning moeten verkopen. 

Betalen van de uitkoopsom 

Wanneer jullie gezamenlijke huis een overwaarde heeft, betekend dat dat de hypotheekschuld lager is dan de waarde van het huis. In dit geval kunt u uw ex-partner een uitkoopsom betalen. Om dit te kunnen doen moet het gezamenlijke huis eerst worden getaxeerd door een makelaar of erkend taxateur. 

Heeft u zelf voldoende spaargeld dan zou u de uitkoopsom direct kunnen betalen, anders moet de hypotheek verhoogd worden. Een uitkoopsom kan ook betaald worden in natura, door middel van inboedel of andere vermogensbestanden. Jullie moeten het er wel samen over eens zijn.

De situatie kan ook anders zijn wanneer er onderwaarde is. Hierbij is de hypotheekschuld groter dan de waarde van het huis. In dit geval moet uw ex-partner de helft van de hypotheekschuld aan u moeten betalen. 

Hypotheekrenteaftrek

Wanneer u de hypotheek moet verhogen om na de scheiding is het huis te kunnen blijven wonen en hierbij ook nog de uitkoopsom moet betalen, dan kunt u de rente die u hierover betaald fiscaal aftrekken. Het kan ook zijn dat uw ex-partner nog meebetaald aan de hypotheekrente. In dat geval mag hij/zij die rente nog twee jaar lang fiscaal aftrekken. Hierbij kan een hypotheekadviseur u helpen.

Scheidingsadviseurs en mediation

Een van onze scheidingsadviseurs kan u helpen bij het antwoord op de vraag of u na de scheiding in uw huis kan blijven wonen? Samen met u wordt gekeken of u de hypotheek kunt dragen en hoe dit in de toekomst betaald gaat worden. We helpen u van A tot de overdracht bij de notaris.

Gratis Intake gesprek

Q Scheidingsadviseurs biedt jullie een gratis intakegesprek aan.

  • Gratis Intake
  • 7 dagen per week bereikbaar
  • Voordelige en vaste tarieven
  • Landelijk kwaliteitsnetwerk

Gratis oriëntatiegesprek aanvragen Bel nu, gratis intake! 085-0012808

Reviews

Gemiddelde score 5. Aantal stemmen 1.

Geen stemmen tot nu toe! Wees de eerste beoordeling.

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Plaats een reactie