Scheiden en kinderen

Een scheiding is zeer ingrijpend, zowel voor ouders als voor kinderen. Een uitgelezen kans om alles zo goed mogelijk te regelen. Ouders die er nog steeds zijn voor de kinderen ondanks de scheiding, is voor de kinderen een hele goede basis.
scheiden en kinderen

De scheiding vertellen aan je kinderen
De scheiding vertellen aan je kinderen is een zware taak. Ieder kind neemt het anders op,  dit heeft dan ook te maken met de leeftijd. Vertel het in ieder geval samen aan de kinderen zonder verwijten naar elkaar. Emoties mogen, maar laat ze niet de overhand nemen.
Het kan zijn dat je kind het voor lief aanneemt en weer tot de orde van de dag overgaat. Maar kom er dan samen op een ander moment op terug.

Het ouderschapsplan

De overheid heeft in 2009 het ouderschapsplan verplicht gesteld voor gehuwden en geregistreerd partnerschap, met minderjarige kinderen. De achterliggende gedachte is dat beide ouders nadenken over de toekomst van de kinderen na de scheiding. Wie speelt welke rol en hoe gaat het financieel geregeld worden.
Het ouderschapsplan biedt rust en regelmaat, doordat iedereen weet wat er van hem/haar verwacht wordt.

De indeling
In principe bepalen ouders zelf wat er in het ouderschapsplan komt te staan. Door de wet zijn
er echter enkele minimumeisen gesteld aan het plan. Belangrijke punten die in het plan
moeten zijn opgenomen:

 • De dagelijkse zorg; waar wonen de kinderen, huisregels ed. (Hoe wordt dit allemaal
     geregeld)
 • Financiën (kinderalimentatie, spaarrekeningen, kleedgeld)
 • Communicatie, hoe gaat deze verlopen. (Hoe gaat u elkaar informeren bij belangrijke
  zaken)

Hulp nodig bij het opstellen van een ouderschapsplan?

De verdeling

Realiseer je als ouder dat kinderen heel kwetsbaar zijn. Als ouder krijg je na de scheiding ieder een eigen leven. Jullie kinderen blijven de rest van hun leven kinderen van gescheiden ouders. Hier zullen ze letterlijk tussen heen en weer balanceren. Daarom is het heel belangrijk dat er goede afspraken gemaakt worden. Waar gaan de kinderen wonen?  Wie neemt de zorg op zich? Beide ouders,alleen de vader of juist de moeder.

De omgangsregeling of juist Co-ouderschap
De beste omgangsregeling bestaat niet, laten we dat voorop stellen. Het gaat er niet noodzakelijk om hoe de omgangsregeling eruit ziet, maar vooral om hoe jullie als ouders met elkaar en de kinderen omgaan.

De omgangsregeling houdt in dat een ouder de zorg op zich neemt. Dit is de verzorgende ouder. Hier wonen de kinderen dan ook bij. Dit betekend niet dat de ander ouder geen rol meer heeft of (geen) zeggenschap (meer heeft).

De niet- verzorgende ouder krijgt dan een omgangsregeling. De kinderen zijn daar dan bijvoorbeeld in het weekend.

Bij co-ouderschap zijn de kinderen min of meer om en om bij een van de ouders. het voordeel hiervan is dat de kinderen met beide ouders een hechte band kunnen opbouwen. Een nadeel hiervan is dat de kinderen niet een vaste stek hebben. En dus regelmatig met alle spullen heen en weer moeten tussen beide huizen. Co-ouderschap vergt meer overleg tussen beide ouders dan een omgangsregeling.

Kinderen tot 3-4 jaar hangen heel erg aan de moeder, een week zonder moeder is dan moeilijk voor het kind. Naarmate het ouder wordt zal dit versoepelen. Kijk dus samen heel goed naar wat voor het kind belangrijk is.

Kinderen vanaf 12 jaar hebben een stem in de regeling zij mogen aangeven wat ze graag zouden willen. Dit betekend niet direct dat het op die manier gaat gebeuren. Een rechter zal wel altijd luisteren naar de stem van het kind, en deze meenemen in de uitspraak.

Kinderalimentatie
Als ouders blijven jullie altijd samen financieel verantwoordelijk voor de kinderen tot hun 21e levensjaar. Het uitgangspunt voor de kinderalimentatie is dat de kinderen ongeveer op dezelfde wijze moeten kunnen doorleven als voor de scheiding.

Berekenen van de hoogte van de Kinderalimentatie
Een mediator kan voor jullie de hoogte van de kinderalimentatie berekenen. De mediator kijkt naar de hoogte van het gezinsinkomen. Ook wordt gekeken naar hoeveel dagen het kind bij welke ouder is.

Kinder Kostenrekening
Willen jullie samen de kosten dragen van de kinderen. Dan is een Kinder Kostenrekening een optie. Jullie kunnen dan beide de in- en uitgaven inzien. Zo kunnen jullie samen bepalen welke uitgaven wel en welke niet gedaan worden. Jullie blijven tenslotte beide ouders, en zijn beide verantwoordelijk voor de opvoeding

Gratis Intake gesprek

Q Scheidingsadviseurs biedt jullie een gratis intakegesprek aan.

 • Gratis Intake
 • 7 dagen per week bereikbaar
 • Voordelige en vaste tarieven
 • Landelijk kwaliteitsnetwerk

Gratis oriëntatiegesprek aanvragen Bel nu, gratis intake! 085-0012808
 

 

Meer Informatie & Links

Kinderalimentatie berekenen

Reviews

Gemiddelde score 5. Aantal stemmen 1.

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!