Wat is co-ouderschap en hoe regel je dit goed?

Co-ouderschap is een omgangsregeling die ouders met hun kinderen hebben wanneer ze gescheiden zijn.  Bij co-ouderschap is de verdeling van zorg en opvoed taken gelijk verdeeld over beide ouders.

Wanneer co-ouderschap regelen?

Bij co-ouderschap is het belangrijk dat jullie als ouders dicht bij elkaar in de buurt wonen. Liefst niet meer dan 7 kilometer uit elkaar. Op deze manier kunnen de kinderen makkelijk door beide ouders naar school, clubjes en sport gebracht worden. Daarnaast is het belangrijk dat jullie beide achter co-ouderschap staan. Jullie zullen tenslotte veel met elkaar moeten overleggen, en zullen hierdoor veel contact hebben.

Samen ouders blijven, moet in beide agenda’s passen. Denk aan jullie werktijden. Een ouder die 40 uur werkt, kan minder voor de kinderen betekenen dan de ouder die veel thuis is. Kijk dus goed of dit allemaal haalbaar is.

Samen ouders blijven, werkt dat wel?

Heel belangrijk is het om naar de kijken naar de kinderen te kijken. Kan het kind wel omgaan met co-ouderschap. Hij of zij is tenslotte regelmatig heen en weer aan het gaan. Let er goed op dat jullie kind(eren) niet te vaak moeten wisselen van huis. Dit geeft veel onrust en stress. Om te kijken of deze manier van ouderschap bij jullie gezin past, kunnen jullie een periode proefdraaien. Bevalt het allemaal, dan kunnen jullie co-ouderschap vastleggen. Werkt het niet dan zoeken jullie naar een andere verdeling. Maar het belangrijkste is wat willen de kind(eren), blijf dus vooral met ze praten.

Alimentatie bij co-ouderschap

Bij co-ouderschap maken beide ouders evenveel kosten voor de verzorging en opvoeding. Daarom hoeven er geen afspraken gemaakt te worden over de kinderalimentatie. Wanneer het inkomen van een van beide minder is dan kunnen er afspraken over mogelijke kinderalimentatie. Een andere optie zou zijn om samen een bankrekening te openen. Jullie storten hierop beide een afgesproken bedrag voor de kosten van de kinderen. Bespreek wel samen hoe jullie de kosten verdelen en wanneer het bedrag gestort moet worden. Dit leggen jullie samen vast in het ouderschapsplan.

Aanpassen van de regeling en gemaakte afspraken

Hebben jullie gezamenlijk co-ouderschap in het ouderschapsplan afgesproken, maar willen jullie over naar een andere regeling. In overleg met elkaar mogen de eerder afgesproken afspraken aangepast worden, mits jullie de nieuwe afspraken vastleggen in een nieuw ouderschapsplan. Q Scheidingsadviseurs helpt jullie graag met het maken en onderhouden van jullie ouderschapsplan.

Co-ouderschap regelen

Willen jullie co-ouderschap regelen, maar weten jullie niet waar te beginnen. Laat dan een mediator jullie helpen.

Gratis Intake gesprek

Q Scheidingsadviseurs biedt jullie een gratis intakegesprek aan.

  • Gratis Intake
  • 7 dagen per week bereikbaar
  • Voordelige en vaste tarieven
  • Landelijk kwaliteitsnetwerk

Gratis oriëntatiegesprek aanvragen Bel nu, gratis intake! 085-0012808
 

Reviews

Gemiddelde score 5. Aantal stemmen 2.

Geen stemmen tot nu toe! Wees de eerste beoordeling.

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Plaats een reactie