Wat is een vechtscheiding?

Een scheiding is een emotionele, zware periode. Helaas gebeurt het vaak dat ex-partners er niet met elkaar uit komen, en staan ze lijnrecht tegenover elkaar. In deze situatie spreken we over een vechtscheiding. Wanneer er kinderen in het spel zijn, wordt het nog extra moeilijk, zij worden vaak de dupe van een vechtscheiding.

Hoe ontstaat een vechtscheiding?

Een scheiding is een moeilijke periode. De ex-partners moet los van elkaar gaan komen, de ene partner is hier soms al verder in dan de andere. Beide hebben hier tijd voor nodig, waar veel emoties bij komen kijken. In sommige gevallen is het niet langer mogelijk om op een normale manier met elkaar kunt omgaan. Wanneer er dan contact is, kan dit direct leiden tot ruzie of erger. 

Wanneer spreken we over een vechtscheiding?

Vechtscheidingen zijn een moeizaam proces, zeker wanneer er kinderen in het spel zijn. Er is vaak veel onderling wantrouwen, die gepaard gaan met hevige spanningen en conflicten. Hierdoor kunnen de partners de belangen van de kinderen niet meer voorop stellen. Waardoor de kinderen de dupe worden van de vechtscheiding. De negatieve gevoelens over en weer nemen de overhand.

Bij een vechtscheiding raken vaak meerdere mensen betrokken en blijft het niet alleen meer tussen de ex-partners. Omstanders zoals familieleden, vrienden en de school van de kinderen worden vaak meegezogen in de vechtscheiding. Sommige ouders zetten de kinderen in, er mag bijvoorbeeld niet gesproken worden over de andere ouder wanneer deze er niet is. 

Vechtscheiding en kinderen?

Vaak ontstaan vechtscheidingen om de kinderen. Ze worden ook gebruikt als machtsmiddel naar de ander. Dreigen dat de ander de kinderen niet mag zien, is een veel voorkomende situatie.

Kinderen kunnen veel schade oplopen door deze situaties. De kinderen krijgen een  loyaliteitsconflict. Dit betekend dat ze moeten gaan kiezen tussen papa en mama.

De gevolgen van een vechtscheiding voor kinderen.

Een vechtscheiding kan een hoop emotionele schade aanbrengen bij kinderen, denk bijvoorbeeld aan;

 • slechte prestaties op school
 • problemen bij het aangaan van relaties in de toekomst.

Het beste voor de kinderen is het voorkomen van een vechtscheiding, een scheiding is al zwaar genoeg voor de kinderen.

Wat zijn de oorzaken van een vechtscheiding

Een vechtscheiding kun je pas voorkomen of verhelpen wanneer je de achterliggende oorzaak ervan weet. Dit kunnen diverse oorzaken zijn, de vijf meest voorkomende oorzaken van een vechtscheiding zijn;

 • Oud weggestopt zeer komt omhoog
  Wanneer een scheiding ingezet wordt, kan er een hoop opgekropte boosheid van jaren vrijkomen. Deze boosheid wordt dan in de scheiding gebracht waardoor er een vechtscheiding ontstaat.Dit is uiteraard niet de beste manier om je scheiding te regelen.
 • Uitvergroting en verantwoording van negatieve dingen
  Een echtscheiding kent alleen maar verliezers. Je raakt een hoop kwijt je woning, financiële zekerheid en een deel van je kinderen. Jullie moeten tenslotte de kinderen in co-ouderschap gaan zien. Wat vaak gebeurt is dat er van de andere partner dan alleen maar de negatieve eigenschappen gezien gaan worden. Dit maakt het proces van de scheiding alleen maar ingewikkeld. 
 • Verwachtingspatroon ligt niet goed
  Als de scheiding naar elkaar is uitgesproken, ontstaan er verwachtingen van en naar elkaar. Hieraan kan niet direct gehoor gegeven worden, waardoor er teleurstellingen en boosheid ontstaan tijdens het scheidingsproces.
 • Een van de partners is niet goed of deugt niet
  Wanneer een van de partners al emotioneel verder is in het scheidingsproces dan de andere partner, kan de partner die de scheiding niet wil, zichzelf gaan aanpassen. Op deze manier hoopt diegene de scheiding te voorkomen. Dit betekent weer ergernis van de andere partner. 
 • Financiële zorgen
  De financiële situatie veranderd na een scheiding. Dit brengt zorgen en verwijten met zich mee.

Voorkomen van een vechtscheiding, hoe kun je dit doen?

Een echtscheiding is een emotionele zware periode, waar frustraties en boosheid bij komen kijken. In het belang van je kind(eren) is het belangrijk om te voorkomen dat de boel escaleert en jullie in een vechtscheiding terecht komen. Om dit te voorkomen staan hieronder een aantal tips:

 • Maak in overleg met elkaar een afkoelperiode in het scheidingsproces. De eerste periode van de scheiding bestaat uit een verdrietig, boos of teleurstellende situatie.
 • Probeer elkaar niet slechter te maken, om jezelf beter te voelen. 
 • Niet alles zal gaan zoals jij het wil. Beide partners zullen zich moeten aanpassen.
 • Jullie zijn beide ouders die veel van jullie kinderen houden. Vergeet dit niet!
 • Scheiden is een gezamenlijke procedure, waarin je alleen samen tot een oplossing kunt komen.
 • Betrek nooit de kinderen in jullie strijd.
 • Denk na over jullie communicatie. Flap er niet zomaar wat uit, en lees eventuele berichten eerst terug voor je deze verzend

Mediator

Laat jullie scheiding regelen met behulp van een mediator, en voorkom vechtscheidingen. Zelf de scheiding aanvragen met behulp van online scheiden is niet mogelijk bij een vechtscheiding. Met mediation en een scheiding in goed overleg voorkom je conflict, gedoe en stress. Bovendien is scheiden met een mediator veel goedkoper en sneller geregeld. 

Gratis Intake gesprek

Q Scheidingsadviseurs biedt jullie een gratis intakegesprek aan.

 • Gratis Intake
 • 7 dagen per week bereikbaar
 • Voordelige en vaste tarieven
 • Landelijk kwaliteitsnetwerk

Gratis oriëntatiegesprek aanvragen Bel nu, gratis intake! 085-0012808
 

Reviews

Gemiddelde score 5. Aantal stemmen 4.

Geen stemmen tot nu toe! Wees de eerste beoordeling.

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Plaats een reactie