Scheiding regelen met behulp van een mediator

Wanneer jullie ervoor kiezen om met behulp van een mediator te gaan scheiden, dan regelen jullie in principe de scheiding zelf. Dit betekent dat je samen met je partner goede afspraken maakt over alle zaken, die voor jullie belangrijk zijn. Een mediator begeleidt jullie bij dit proces.

Samen tot goede afspraken komen

Als jullie besluiten te gaan scheiden met behulp van een mediator, dan zal het eerste deel van de scheidingsprocedure bestaan uit gezamenlijke gesprekken voeren met de mediator. Jullie zullen samen alle relevante zaken bespreken, zoals de zorg voor de kinderen, afspraken rondom jullie gezamenlijke woning, verdeling van de inboedel, pensioenen en afspraken over alimentatie. Wanneer een van jullie een eigen bedrijf heeft, zal dit ook aan bod komen. Net als jullie vermogen en eventuele schulden.

De mediator zal alles op een rijtje zetten, en gezamenlijk alle voor- en nadelen per onderwerp bespreken. Op deze manier zijn jullie in staat om goede keuzes te maken. Een mediator kijkt hierbij naar de wettelijke regels, en wat voor jullie wenselijk is. 

Juridische stukken: alles netjes op papier zetten

De mediator stelt alle juridische stukken voor jullie op, hieronder vallen;

 • het echtscheidingsconvenant, hierin zijn alle afspraken over de scheiding opgenomen. (alimentatie,  pensioen , woning, hypotheek, inboedel en financiën)
 • het ouderschapsplan, hierin staan alle afspraken, die jullie hebben gemaakt rondom de kinderen. (waar ze wonen, financiën, omgangsregeling)

Juridische afhandeling

Bij het tweede deel van de scheidingsprocedure draait het voornamelijk om het indienen van de juridische stukken bij de rechtbank. Dit moet een advocaat voor jullie doen, echter verloopt dit via jullie mediator. Die heeft een samenwerking met een advocaat. Jullie hoeven dus niet zelf naar de rechtbank toe. Dit komt omdat jullie gezamenlijk achter de scheiding staan. De mediator zal jullie op de hoogte houden in deze periode.

De juridische afhandeling bestaat uit de volgende punten;

 • Jullie ontvangen een bevestiging van de rechtbank als de stukken zijn ontvangen. Dit is het officiële scheidingsverzoek.
 • Wanneer jullie kinderen hebben die tussen de 12 en 18 jaar zijn, ontvangen zij een brief van de rechter. De rechter zal de kinderen uitnodigen om bij de rechter te komen. De rechter zal hierbij vragen hoe de kinderen de afspraken in het ouderschapsplan vinden. De kinderen zijn niet verplicht om te komen, zij mogen dit ook schriftelijk doen.
 • De scheiding wordt door de rechtbank uitgesproken. Hiervan ontvangen jullie schriftelijk bericht.
 • Bij deze uitspraak zit een akte van berusting. Wanneer jullie dit tekenen, betekent dat jullie afstand doen van een termijn van 3 maanden om in hoger beroep te gaan tegen de scheiding. Kortom jullie berusten in de scheiding. Beide documenten tekenen jullie en zal de mediator naar de advocaat sturen.
 • De advocaat zorgt dat de scheiding wordt ingeschreven in de gemeente waar jullie destijds getrouwd waren. Hierover ontvangen jullie een bewijs. Dit betekend dat jullie officieel gescheiden zijn.

Mediator

Laat jullie scheiding regelen met behulp van een mediator, en voorkom vechtscheidingen. Met een scheiding in goed overleg voorkom je conflict, gedoe en stress. Bovendien is scheiden met een mediator veel goedkoper en sneller geregeld. 

Gratis Intake gesprek

Q Scheidingsadviseurs biedt jullie een gratis intakegesprek aan.

 • Gratis Intake
 • 7 dagen per week bereikbaar
 • Voordelige en vaste tarieven
 • Landelijk kwaliteitsnetwerk

Gratis oriëntatiegesprek aanvragen Bel nu, gratis intake! 085-0012808
 

Reviews

Gemiddelde score 5. Aantal stemmen 1.

Geen stemmen tot nu toe! Wees de eerste beoordeling.

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Plaats een reactie