Gezamenlijke huis verkopen na de scheiding

Bij een scheiding, moet er veel geregeld worden. Er moeten beslissingen gemaakt worden die grote financiële gevolgen kunnen hebben. Een van de zaken waar jullie naar moeten kijken, is jullie huis. Indien jullie het huis gezamenlijk hebben, moeten jullie het samen eens worden over wat er met het huis moet gaan gebeuren.

Een optie zou zijn, dat een van de partners het huis overneemt. Dit klinkt makkelijker dan het daadwerkelijk is.

Wanneer de partner die in het huis wil blijven wonen de financiële middelen niet heeft, moet de woning worden verkocht. Bij het oversluiten van de hypotheek wordt gekeken naar het inkomen van de blijvende partner. Daarnaast word gekeken naar de woningwaarde, huidige hypotheeknormen en de mogelijke hypotheekvorm. De regels zijn strenger geworden, u mag nog maar 100% van de waarde van de woning lenen en een aflossingsvrije hypotheek mag nog maar maximaal 50% van de woningwaarde bedragen. Buiten deze regels moet de partner die in de woning blijft wonen de andere partner een uitkoopsom betalen en worden ontslagen uit de hoofdelijke aansprakelijkheid. Maar hierover kan de hypotheekadviseur alle informatie verstrekken.

Door de vernieuwde, strengere regels is het in veel gevallen bijna onmogelijk en onbetaalbaar om het huis na de scheiding over te nemen, met als gevolg dat het huis verkocht moet worden. 

Overwaarde van de woning

Wanneer het huis voor meer geld verkocht wordt, dan de hoogte van de huidige hypotheek dan spreken we van overwaarde. Bij het verkopen van de woning moet u er wel rekening mee houden dat er nog bijkomende kosten van de overwaarde worden gehaald, zoals de kosten van de makelaar. De opbrengsten zijn hierdoor lager. U kunt de overwaarde als bezitting meenemen bij de verdeling van de inboedel. Indien jullie het huis niet verkopen, maar een van u in de woning blijft dan moet de helft van de hoogte van de overwaarde als uitkoopsom betalen aan uw ex-partner.

Bij het verkopen van de woning met overwaarde, krijgt u te maken met de zogenaamde bijleenregeling. Deze regeling houd in dat de overwaarde weer geïnvesteerd moet worden in een eventuele koopwoning. Indien dit niet gebeurt dan mag er over het hypotheekbedrag (net zo hoog als de overwaarde) geen hypotheekrente aftrekken.

Onderwaarde van de woning

Hebben jullie onderwaarde op de woning, dan is de verkoopopbrengst lager dan de hoogte van de hypotheek. Kortom jullie blijven met een hypotheekschuld zitten.  Hierboven op komen nog de kosten van de makelaar. Bij het verdelen van de boedel wordt de hypotheekschuld meegenomen. Jullie zullen afspraken moeten maken over hoe de schuld gaat worden terugbetaald aan de hypotheekverstrekker. Een optie zou zijn dat een van beide partners de schuld afbetaald, en de andere partner de helft aan de betalende partner overmaakt. 

Speciale regeling bij het verkopen van de woning na scheiding

Het verkopen van de woning kan even op zich laten wachten. Dit heeft uiteraard financiële gevolgen. Voor dit soort situaties heeft de belastingdienst een speciale regeling getroffen.

Wanneer geen van beide ex-partners allebei niet in het huis blijven wonen dat te koop staat, is de hypotheekrente aftrekbaar van de inkomstenbelasting. Dit geldt wel voor het het jaar waarin het huis te koop is gezet en de twee aansluitende jaren daarop.

Is de situatie zo dat een van de twee in de woning blijft wonen tot dat deze verkocht is, dan blijft de woning een gemeenschappelijk bezit. Hiervoor gelden weer andere regels rondom de rente. Het bedrag van het eigenwoningforfait dat als partneralimentatie kan afgetrokken worden, de verhuisregeling en het overgaan van de schuld van box 1 naar box 3. De hypotheekrente blijft voor de partner die in het huis woont aftrekbaar. Voor de andere partner is dit aftrekbaar tot twee jaar na het verlaten van de woning.

Scheidingsadviseurs en mediation

Wanneer jullie er samen voor kiezen om het huist te gaan verkopen na de scheiding. Dan zijn jullie samen verantwoordelijken voor de hypotheek totdat de scheiding is uitgesproken. Daarom is het van belang om goede afspraken te maken. Een van onze scheidingsadviseurs kan u hierbij helpen. We helpen u bij de scheiding, verkoop van de woning tot aan de overdracht bij de notaris.

Gratis Intake gesprek

Q Scheidingsadviseurs biedt jullie een gratis intakegesprek aan.

  • Gratis Intake
  • 7 dagen per week bereikbaar
  • Voordelige en vaste tarieven
  • Landelijk kwaliteitsnetwerk

Gratis oriëntatiegesprek aanvragen Bel nu, gratis intake! 085-0012808

Reviews

Gemiddelde score 5. Aantal stemmen 1.

Geen stemmen tot nu toe! Wees de eerste beoordeling.

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Plaats een reactie