Niet nakomen van het ouderschapsplan

Het ouderschapsplan niet nakomen kan door diverse redenen zijn. Jij of je ex-partner komt de gemaakte afspraken niet na. Dit kan te maken hebben met de kinderalimentatie of misschien wel de omgangsregeling en het co-ouderschap. Wanneer de rechter een omgangsregeling heeft vastgesteld, zijn jullie beide verplicht om deze ook na te leven. Maar wat als een van jullie zich hier niet aan houdt?

Wat kun je zelf doen?

Jullie kunnen samen praten over, waarom de afspraken uit het ouderschapsplan niet worden nagekomen. Gaat het bijvoorbeeld om de omgangsregeling en komt deze in de problemen met nieuwe werktijden of een andere verandering in de huidige situatie? Dan kunnen jullie samen bespreken of de regeling gewijzigd moet worden.
Gaat het juist om een hele andere afspraak uit het ouderschapsplan, en komen jullie hier niet samen uit dan is het verstandig om een deskundige in de hand te nemen.

Deskundige in de hand nemen

Er zijn verschillende deskundige die je in de hand kunt nemen. Denk aan een advocaat, gerechtsdeurwaarder of mediator. Om grote conflicten te voorkomen en er samen op goede voet uit te komen is mediation de beste oplossing. De mediator zal proberen om met behulp van bemiddeling of begeleiding alsnog tot een normale omgang te komen. De voorwaarde hierbij is wel dat jullie beide hierachter moeten staan.

Dwangmiddel bij niet nakomen van de omgangsregeling

Wanneer bemiddeling en begeleiding bij de omgangsregeling niets oplevert, zie je vaak dat de ouder zich er maar bij de situatie neerlegt en hoopt dat het allemaal weer gaat bij draaien. De ouder die omgang wenst, kan door mogelijke escalatie of spanningen tussen de ouder en het kind, ervoor kiezen om de situatie te laten voor wat het is. Wil de ouder wel de situatie veranderen dan kunnen er dwangmiddelen via de rechter worden afgedwongen. Voorbeelden hiervan zijn;

  • De ouder die omgang wil, kan via een kortgeding procedure de andere ouder verplichten mee te werken aan de omgangsregeling. 
  • Ondertoezichtstelling. Dit betekent dat de verzorgende ouder verplicht is hulp en steun aan te nemen van een gezinsvoogd. 
  • Strafrechtelijke vervolging door het onttrekken van het kind aan het gezag.

Professionele omgangsbegeleiding

Onder professionele omgangsbegeleiding valt het BOR-traject. Dit is een samenwerking tussen de raad voor de kinderbescherming, jeugdzorg en maatschappelijk werk. Via het traject wordt praktische hulp aan beide ouders geboden in de vorm van het regelen en/of beschikbaar stellen van een ontmoetingsruimte en het begeleiden van het kind naar de andere ouder.

Mediator bij niet nakomen ouderschapsplan

Laat jullie mediator grote conflicten voorkomen. Met mediation en bemiddeling in goed overleg voorkom je conflict, gedoe en stress. Bovendien is scheiden met een mediator veel goedkoper en sneller geregeld. 

Gratis Intake gesprek

Q Scheidingsadviseurs biedt jullie een gratis intakegesprek aan.

  • Gratis Intake
  • 7 dagen per week bereikbaar
  • Voordelige en vaste tarieven
  • Landelijk kwaliteitsnetwerk

Gratis oriëntatiegesprek aanvragen Bel nu, gratis intake! 085-0012808

Reviews

Gemiddelde score 5. Aantal stemmen 3.

Geen stemmen tot nu toe! Wees de eerste beoordeling.

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?