Echtscheidingsconvenant, wat is het?

Een echtscheidingsconvenant is een document die wordt opgesteld rondom de scheiding, hierin worden alle afspraken rond de echtscheiding en de omgangsregeling vastgelegd.

Wat is een echtscheidingsconvenant?

Als jullie gaan scheiden worden alle afspraken met je (ex)-partner vastgelegd in een document. Dit noemen we een echtscheidingsconvenant. De afspraken die hierin vastgelegd worden zijn onder andere, partneralimentatie, kinderalimentatie, alles rondom de kinderen, zoals co-ouderschap, de eigen woning, hypotheek overnemen, pensioen en de verdeling van de inboedel.

De afspraken over de kinderen die in de echtscheidingsconvenant komen te staan, worden in het ouderschapsplan vastgelegd. Dit document wordt toegevoegd in het echtscheidingsconvenant. Het is wel erg belangrijk dat jullie goed nadenken over de inhoud van de afspraken, hoe beter dit geregeld is hoe minder problemen dit in de toekomst gaat opleveren.

Wie stelt een echtscheidingsconvenant op?

Jullie maken samen afspraken en een mediator, advocaat of notaris zet deze afspraken op papier. Vervolgens worden de benodigde documenten samengevoegd en naar de rechtbank verzonden. Al deze documenten samen zijn de aanvraag tot echtscheiding.

Waarom een echtscheidingsconvenant?

Vanaf het moment dat de rechter akkoord gaat met jullie gemaakte afspraken, en de echtscheiding is uitgesproken, zullen beide partijen zich aan deze afspraken moeten houden. Doet een van jullie dit niet, dan heeft dit uiteraard gevolgen, de afspraken zijn niet voor niets gemaakt. Een voorbeeld hiervan is; het niet betalen van de kinderalimentatie. Doordat deze afspraak zwart op wit staat, mag er bij uitblijven van de betaling een incassobureau worden ingeschakeld.

Is een echtscheidingsconvenant verplicht?

Jullie zijn niet verplicht om een echtscheidingsconvenant te maken. Door dit wel te doen, en in te dienen bij de rechtbank krijgt het document een executoriale titel. Dit betekend dat de afspraken juridisch kunnen worden afgedwongen. Een voorbeeld werd hierboven al gegeven over de betaling van kinderalimentatie.

Mediator

Laat jullie echtscheidingsconvenant opstellen met behulp van een mediator, en voorkom vechtscheidingen. Zelf de scheiding aanvragen met behulp van online scheiden is mogelijk bij een scheiding op goede voet. Met mediation en een scheiding in goed overleg voorkom je conflict, gedoe en stress. Bovendien is scheiden met een mediator veel goedkoper en sneller geregeld. 

Gratis Intake gesprek

Q Scheidingsadviseurs biedt jullie een gratis intakegesprek aan.

  • Gratis Intake
  • 7 dagen per week bereikbaar
  • Voordelige en vaste tarieven
  • Landelijk kwaliteitsnetwerk

Gratis oriëntatiegesprek aanvragen Bel nu, gratis intake! 085-0012808
 

 

Reviews

Gemiddelde score 5. Aantal stemmen 3.

Geen stemmen tot nu toe! Wees de eerste beoordeling.

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Plaats een reactie